Mluvka z pavilónu goril

Helena často využívá ke svému přemísťování z bodu A (domov) do bodu B (práce) vlakový dopravní prostředek. V něm pěstuje vášnivou zálibu ve čtení. Co ta už přečetla knížek! Na titul "Super čtenářka roku 2019" je jaksepatří hrdá.

Letošní srpen se vyznačoval malým množstvím pasažérů na všech možných vlakových spojích. Helena tento fakt dokázala náležitě ocenit. Mít kupé sama pro sebe se stalo jednou z jejich malých životních výher.

Osudného srpnového pozdního odpoledne usedala do prázdného kupé, všechna místa byla jako v předešlých dnech volná.

Sotva dosedla svým pozadím na sedačku, prudce se otevřely dveře a v nich stál uřícený, ne zrovna voňavý a čistě upravený spolucestující. Nepozdravil, ale hned se dral ke slovu: "Jsem celý udýchaný, jak za vámi běžím", otírá si kapesníkem orosené čelo a utře si ještě daným látkovým hadříkem povrch plešaté hlavy. "Za mnou a proč?", diví se Helena. "Protože jsme dobří známí, nevzpomínáte?", zašklebí se chlapík a zkrabatí již osušené čelo. "Nezlobte se, nepamatuji si", odvětí Helena slušně. "Jak to že ne, vždyť jste nás provázela jako průvodkyně na zámku Kunín", zvyšuje hlas korpulentní chlapík. "V životě jsem na daném zámku nebyla", ohradí se Helena a začne z kabelky vytahovat rozečtenou knihu.  "No máte pravdu, ta ženská byla na vás velmi podobná, nemáte dvojče?", nečeká na odpověď a pokračuje: "počkejte, já už si vás vybavuji, byla jste na zájezdě v Rakousku s cestovní kanceláři "Sametové slunce" hned po revoluci". 

"Zásadně necestuji s cestovní kanceláři", vrtí hlavou Helena a již listuje v knize, kterou má od rána rozečtenou.

"Jsem to ale, ťulpas, už vím, hospůdka "U tří řehtajících koníků" v osmaosmdesátém, ještě za bolševika, to byla akce, viďte?", pokračuje neodbytný mužík a netaktně se přiblíží do soukromého životního prostoru Heleny. Odér cibule s cigaretovým kouřem a nečištěnými zuby způsobí Heleně lehce nadzvednutý žaludek. "Jsem abstinentka. Prosím, mohla bych si číst", žalostně odvrátí Helena hlavu a má co dělat, aby ukočírovala svoji náhlou nevolnost. "Jistě čtěte si, mně to nevadí, budu dál vzpomínat, kde jsme se potkali...". 

"Už to mám, já hlava dubová, v roce 2005 v pavilónu goril, Zoo Praha, zrovna se tam narodilo první gorilí mládě - samička Moja, to byla sláva, na to si přece vzpomínáte", uhodil se rukou do čela, až to mlasklo a  tou samou, zamaštěnou horní končetinou, praštil do Heleniny otevřené knihy. "Dovolte!", vykřikne s úlekem Helena. Na stránce se objeví nechutně mastný flek. "Jsem rád, že si vzpomínáte, paní Gito, tam jste se seznámila s mojí manželkou, jak ta na vás pořád, chudák, vzpomíná. Je nemocná, jedu ji do nemocnice navštívit. Staral jsem se o ni, to víte, tahle nemoc......"

"Je mi líto, vyřiďte paní, ať se brzy uzdraví", žalostně přerušuje stále proudící řeč Helena a rezignovaně vzdává slovní připomínku, že ona do zoologických zahrad nezavítala od dob školních výletů.

"Musím na toaletu", řekne s poslední kapkou naděje, že se dotěrného mastňáka definitivně zbaví. Poohlíží se po kabelce, kterou v kupé, po dobu své nepřítomnosti, samotnou s podivínským šílencem za nic na světě nenechá. "Půjdu vás, paní Gito, doprovodit, to ani nevíte, co se všechno může samotné ženské na záchodech přihodit, víte moje sestřenice z Ostravy před mnoha lety cestovala........".

Helena má již hlavu stejně těžkou jako gorilí máma prvního opičího mláděte v České republice, když jí to při přehrabování kabelky napadne. Na jejím dně uvidí peněženku, otevírá ji a podává nevábně vyhlížejícímu spolucestujícímu stokorunu. "Prosím, kupte svojí paní pomeranče a banány", předává bankovku. Stále mluvící obejda okamžitě drapne peněžní obnos a dodává: "Řeknu Božce, že je to od Gity z pavilónu opic, ta bude ráda....." a šmahem mizí v útrobách vagónu.

Zmerčil totiž, že chodbičkou prochází elegantní dáma. Na nic nečeká a bez skrupulí vyráží plnou parou k další ženské kořisti.

Autor: Irena Bátrlová | neděle 25.10.2020 15:30 | karma článku: 17,42 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Podáš zub a sežere ti celý chrup

„Nejste se zubem spokojená?“, ozve se na druhém konci mobilního přístroje a je poznat, že neznámý ženský hlas již ubral na líbeznosti.

24.4.2024 v 5:25 | Karma: 9,06 | Přečteno: 349x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nejkulaťoulinkatější

Vendelína uklízí ve škole, dříve učila, nyní uklízí. V této škole se vyskytují celkem čtyři koordinátoři čistoty a pořádku.

22.4.2024 v 5:25 | Karma: 10,40 | Přečteno: 519x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Když Barbína promluví

Až po třetím telefonickém vyzvánění se ozvalo přeslazené: „Haló, kdo prosím?“. „Jsem nějaká Vendelína a našla jsem vaši fotografii válet se u hřbitovních kontejnérů, možná nedopatřením jste vypadla...“

20.4.2024 v 5:25 | Karma: 14,24 | Přečteno: 732x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nedokonalá každým coulem

Konečně doma! Vendelína odhodila kabelku a zamířila do sprchy. Byla z předcházejícího hřbitovního sprintu propocená až na kostru. Navíc návaly hormonálních vln ji poslední dobou razantně vyšplouchávaly z pohodového života.

18.4.2024 v 5:25 | Karma: 13,66 | Přečteno: 454x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Sexy nález

Ženská postavička, spěchající ke hřbitovu, si na celé kolo zpívala: „Hlava, ramena, kolena, palce, kolena, palce, kolena, palce - oči, uši, pusa, nos.....

16.4.2024 v 5:25 | Karma: 16,01 | Přečteno: 663x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 16,69
  • Průměrná čtenost 577x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik