Párty

Rauty jsem objednala vcelku rychle, s horkovzdušným balónem mi pomohla Agáta, neboť ho před prázdninami zařizovala pro své volnočasové centrum. Starý Karásek tvrdošíjně trval na podmínce letu pro dva pasažéry.

To se jevilo jako největší překážka, ale i to zvládla přítelkyně Gábiny bravurně.

Kífovi jsme pouze oznámili datum konání oslavy, připadala na sobotu v půlce srpna, přesně na den jeho narození. Ve stacionáři se měla narozeninová párty uskutečnit o den dříve.

Asi týden před oslavou jsem potkala na společné chodbě před poštovními schránkami Kífa, který právě předával ručně vyrobené pozvánky, na kterých se podíleli spolužáci ze stacionáře, paní Hlavičkové.  "Dobrý den, paní Hlavičková, jak se daří", zeptám se ze zdvořilosti. "Vždycky hůře paní Demazyová, když nesvítí slunce a když mám v domě lidi, kteří nechtějí starým lidem pomáhat", svěsí demonstrativně hlavu  a pokračuje:" Právě říkám Kífovi, že bych na jeho oslavu přišla, kdyby byli spolubydlící vstřícní a ochotní, co já už vám od dubna naházela lístečků se seznamem nákupů do poštovního kastlíku, vše, bohužel bez odezvy, je mi líto, že jsem se ve vás spletla.", její vrásčitá tvář, poznamenána zubem času a věčnou nespokojeností, vrhá na moji osobu nenávistný pohled, stařenčiny oči chrlí jako sopečné lávové kameny dusivé a rozžhavené úlomky,její ústa se zvláštně pitvoří a nehodlají přestat v kousavém monologu:" No a jak se tak na vás koukám a už delší dobu pozoruji vaše chování, paní inženýrko, ráda byste na svá stará kolena klofla nějakého mužského. S vaším charakterem si vás slušný a spořádaný penzista jen stěží všimne, to mi věřte. Tihle elegáni jsou odkojeni jinou výchovou a mravy. Pro mladší chlápky je zase zásadovost sprosté slovo. Svět už není jako dříve. My slušní vymíráme!“ narovná se, vyprsí své dva, věkem propadlé kopečky, a s pozvánkou jako vítěz odchází pryč,aniž by si vzpomněla na svůj aprílový dluh z prvního nákupu. Náhle se zarazí, chytne Kífa za loket a do ucha mu polohlasitě zašeptá: „Jsem, chlapče, chudá  důchodkyně, nemohu ti koupit žádný dárek, ale ty jsi šikovný kluk, pochopíš to, z oslavy se omlouvám, ale za výslužku budu ráda, určitě něco na stole zbude, děkuji......" a definitivně odkráčí.

Ve čtvrtek večer před pátečním rautem ve stacionáři  mi telefonicky volá sestra Carol, dlouho se neozývala, urazila se tehdy kvůli nevydařené dubnové návštěvě svých tří dcer. „Ahoj Vilmo, jak žiješ, dlouho jsme se neviděly ani neslyšely“ „Mám teď hodně práce, Carol“ „Co tebe by tak mohlo velice zaneprázdňovat“, nezdvořile namítne Carol a pokračuje: „Máme pro tebe velkou nabídku, nechci po telefonu, v sobotu se zastavíme“. „Carol, promiň, ale v sobotu má oslavu soused Kíf, jsem pozvaná i zařizuji tuto párty, v tento den prostě nemohu.“ V telefonu je chvíli ticho „Vždyť jsi na žádné oslavy nechodila, dokonce ani ne v práci?“, podivuje se Carol. „Přijďte příští víkend“, důrazně trvám na svém. „Dobrá, sice to spěchá, ale když jinak nedáš“ „Tak příští sobotu odpoledne“, dodávám, zakončuji jako první hovor a prstem přejíždím ikonku se zavěšeným sluchátkem.

Páteční večírek s svými parťáky ze stacionáře dopadl dobře, Kíf byl unaven a šťasten. Velmi se těšil na sobotu.

Sobotní párty začalo rautem přesně v jednu hodinu. V ten den mělo slunce barvu pomeranče a doprovázeli ho na na obloze ovečky, berani i jejich jehňata. Počasí Kífovi, té čisté, nezkažené duši, milující jakékoliv živé tvorstvo, přálo.  

Oblékla jsem si pouzdrové šaty, pro které nastala ta pravá chvíle  Jako dárek jsem zakoupila Kífovi permanentku do zoologické zahrady v krajském městě, ať může podle libosti navštěvovat toto zvířecí teritorium a poznávat, které tvory ještě nemá, nebo  jak vypadají exotické pavilóny.

Raut se skládal z kuřecích řízečků, malých jitrnic a jelítek, opékaných brambor, hranolek, zelí, zeleninového salátu. Sladkosti nám napekla nejbližší cukrárna: vanilkové věnečky,linecká kolečka, čokoládové kostky, laskonky, indiány s vaječným likérem a samozřejmě oříškový dort, na kterém byla umístěna velká třicítka a dvě marcipánové objímající se postavičky :Kíf a mladá dívka, velmi se podobající Heleně. Stoly a židle jsme umístili na dvorek, nad ně zavěsili lampióny a nafukovací balónky.

„Prosím, připijeme si až po hlavním dárku“, prosí přítomné Karásek senior. Kíf je nervózní, ale když rozbaluje poukaz na let balónem pro dva, radostně tleská rukama a vykouzlí ten nejkrásnější úsměv, který jsem u něho kdy viděla. Jakoby se dostal do stavu nadpřirozené extáze.

Na místo odletu nás odváží přítel Heleny, jmenuje se Štěpán, je mu kolem pětatřiceti, je vysoký, kudrnatý sympaťák. Do auta se tak akorát vejdeme, vepředu sedí Štěpán a starý Karásek a vzadu já, Kíf a Helena. Přijeli jsem na startoviště. Muž obsluhující balón se ptá, koho si Kíf vybral do tandemu. „H…Helenu!“, vykřikne a všichni se podívají směrem k našemu dnešnímu řidiči. „Jen ať letí, Helena je ráda, pracuje v psychiatrické léčebně jako pečovatelka“, poznamenává její partner. Vzpomenu si hned na mámu, přesně v této léčebně, kterou před chvíli jmenoval Štěpán, pobývala.

Helena políbí Kífa na čelo a vykřikne: „Tak na co se čeká, letíme a kdybychom se nevrátili, postarej se o ně“, zvesela pohladí svého přítele Štěpána po zádech.

„Té se to řekne, přítel se postará, ten jedině tak o Vilmu a na mě by zbyla stará Hlavičková a při této představě mě rovnou naložte do balónu, který nechte, ať se okamžitě po svém vzletu zřítí“, naoko rozzlobeně hrozí jednou rukou Karásek a druhou mává mizejícímu balónu s Kífem a Helenou.

 

Autor: Irena Bátrlová | sobota 6.6.2020 9:00 | karma článku: 10,95 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Podáš zub a sežere ti celý chrup

„Nejste se zubem spokojená?“, ozve se na druhém konci mobilního přístroje a je poznat, že neznámý ženský hlas již ubral na líbeznosti.

24.4.2024 v 5:25 | Karma: 6,83 | Přečteno: 232x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nejkulaťoulinkatější

Vendelína uklízí ve škole, dříve učila, nyní uklízí. V této škole se vyskytují celkem čtyři koordinátoři čistoty a pořádku.

22.4.2024 v 5:25 | Karma: 10,04 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Když Barbína promluví

Až po třetím telefonickém vyzvánění se ozvalo přeslazené: „Haló, kdo prosím?“. „Jsem nějaká Vendelína a našla jsem vaši fotografii válet se u hřbitovních kontejnérů, možná nedopatřením jste vypadla...“

20.4.2024 v 5:25 | Karma: 13,96 | Přečteno: 726x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nedokonalá každým coulem

Konečně doma! Vendelína odhodila kabelku a zamířila do sprchy. Byla z předcházejícího hřbitovního sprintu propocená až na kostru. Navíc návaly hormonálních vln ji poslední dobou razantně vyšplouchávaly z pohodového života.

18.4.2024 v 5:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Sexy nález

Ženská postavička, spěchající ke hřbitovu, si na celé kolo zpívala: „Hlava, ramena, kolena, palce, kolena, palce, kolena, palce - oči, uši, pusa, nos.....

16.4.2024 v 5:25 | Karma: 15,76 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 16,37
  • Průměrná čtenost 577x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik