Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden obyčejný zimní den (důchodce x bezdomovec)

Včera jsem napsala článek „Starost o muže bez domova“ a jelikož ohlasy byly rozporuplné, rozhodla jsem se srovnat jeden prožitý zimní den dvou lidí. Jedná se o dva muže, oba velmi dobře znám, jde o konkrétní lidi z masa a kostí, jen z pochopitelných důvodů nebudu dotyčné jmenovat.

Důchodce – pán, celý život pracující ve státní sféře, před pěti lety se rozešel s manželkou, odešel z rodinného domu, který vlastnila jeho paní (není rozvedený). Nyní si pronajímá jednopokojový byt za komerční nájemné. Má tři děti, se kterými se stýká.

Bezdomovec - (prosím, aby nedošlo k mýlce, ty – bývalé krátkodobé  bezdomovce, co nyní žijí v azylových domech, s dovolením, již považuji za občany s domovem, protože jsou to lidi, kteří na sobě pracují a azylový dům se jim snaží zaslouženě pomoci). Takže muž, o kterém je řeč,  je dvakrát rozvedený (oba rozvody ze stejného důvodu: alkohol, násilí). Má rovněž tři děti, které už roky neviděl. Je bez domova, přespává v noclehárně a navštěvuje denní centrum.

Jeden obyčejný zimní den

Ráno:

Důchodce vstává včasně ráno, již před pátou. Probouzí se do nevytopeného bytu, šetří. Uvaří si čaj a dá si půl jablka. Vezme velkou tašku s letáky a vyráží do terénu.

Bezdomovec se probudí ve vyhřáté noclehárně, vypije uvařený čaj s kouskem pečiva. Pracovník noclehárny se ho zeptá, zda přece jenom nechce zůstat přes den v teple (denní centrum v mrazivých dnech je s výjimkou malé přestávky otevřené nepřetržitě). Pokud bezdomovec trvá na svém, zkontroluje se mu ještě oblečení a  pokud není vhodné do daného počasí, dostane teplý, opotřebovaný vaťák, čepici, rukavice, šálu  ze skladu.

Dopoledne:

Důchodce rozváží pomocí velké tašky na kolečkách  letáky. Taška je těžká, on ji sotva utáhne. Podepsal tříměsíční smlouvu a každá koruna dobrá. Důchod stačí sotva na nájem a on se tolik těší, jak koupí vnukům malý dárek k narozeninám, svátku, Vánocům. Při roznášení tiskopisů se ho nikdo nezeptá, zda to zvládne, zda by něco nepotřeboval…..  Však do toho šel dobrovolně!  On pociťuje opravdovou zimu, ale v srdci ho hřeje pocit, že udělá svým dětem radost.

Bezdomovec se setkává s přáteli na obvyklém místě, před nádražím, otevírají krabicové víno, vybavují se. Sem tam někoho kolemjdoucího osloví, požádají, přece  každá koruna dobrá. Když už je zima k nevydržení, jdou se ohřát k teplému topení do poštovní budovy. Zaměstnanci pošty přivolávají městskou policii, ta chlapům domlouvá, že nemohou stát ve foajé. Strážníci jim nabízejí možnost pobytu v denním centru. Muži odmítají a raději se přesouvají ven. (záměrně jsem nenapsala, že by je i policisté odvezli autem, abych nebyla obviněna ze zaujatosti k této skupině).

Odpoledne:

Důchodce se vrací domů, do zimy, trochu si přitápí. Zkontroluje finance a zjišťuje, že by to šlo, že si  dnes může dopřát klobásu. S radostí si zajde do blízkého bufetu. Co nejdéle si vychutnává ten slastný pocit teplého jídla na jazyku.

Bezdomovec dopil poslední kapku vína, terénní pracovník, který ho zkontroloval a potkal právě před nádražím, dostal konečně příslib, že už se  brzy tato partička přesune do centra, do tepla. Terénní zaměstnanec si oddychnul.

Večer:

Důchodce se vrátil z bistra, teď ho čeká práce, musí zkompletovat letáky tak, aby měl na zítřek vše  připravené. Rád by si  k tomu zapnul televizi, tu však  nemá, stará dosloužila, na novou nezbyly finance. Půjček se bojí. Ale naděje tu je, děti mu slíbily,  že časem nějakou starší opatří. Vypíná topení a jde si lehnout, ať je na další den ve formě, fit.

Bezdomovec snědl teplou večeři (jídlo -  které zbylo v nedaleké restauraci, pro které si pracovníci centra jezdí každý den, v žádném případě nejde o zbytky na talíři). Dívá se s ostatními na televizi, vždyť  hraje jeho oblíbený seriál. Zaměstnanec centra ještě před odchodem do ložnice probírá s každým klientem  možnost odchodu do azylového domu, eventuálně jiné pomoci. Po odmítnutí výše zmiňovaného návrhu, si zapisuje požadavky či případné stížnosti klienta, který poté odchází do vyhřáté ložnice.

Oba příběhy jsou, bohužel, pravdivé. A já se přiznávám, že mně, osobně,  je líto jen jedné osoby  a to důchodce.

Ach jo, kolik lidí si  právě teď o mně pomyslí, jaký jsem to necita!

Autor: Irena Bátrlová | úterý 30.9.2014 12:45 | karma článku: 22,65 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Podáš zub a sežere ti celý chrup

„Nejste se zubem spokojená?“, ozve se na druhém konci mobilního přístroje a je poznat, že neznámý ženský hlas již ubral na líbeznosti.

24.4.2024 v 5:25 | Karma: 9,51 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nejkulaťoulinkatější

Vendelína uklízí ve škole, dříve učila, nyní uklízí. V této škole se vyskytují celkem čtyři koordinátoři čistoty a pořádku.

22.4.2024 v 5:25 | Karma: 10,74 | Přečteno: 528x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Když Barbína promluví

Až po třetím telefonickém vyzvánění se ozvalo přeslazené: „Haló, kdo prosím?“. „Jsem nějaká Vendelína a našla jsem vaši fotografii válet se u hřbitovních kontejnérů, možná nedopatřením jste vypadla...“

20.4.2024 v 5:25 | Karma: 14,25 | Přečteno: 740x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Nedokonalá každým coulem

Konečně doma! Vendelína odhodila kabelku a zamířila do sprchy. Byla z předcházejícího hřbitovního sprintu propocená až na kostru. Navíc návaly hormonálních vln ji poslední dobou razantně vyšplouchávaly z pohodového života.

18.4.2024 v 5:25 | Karma: 13,67 | Přečteno: 455x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Sexy nález

Ženská postavička, spěchající ke hřbitovu, si na celé kolo zpívala: „Hlava, ramena, kolena, palce, kolena, palce, kolena, palce - oči, uši, pusa, nos.....

16.4.2024 v 5:25 | Karma: 16,01 | Přečteno: 664x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 250
  • Celková karma 16,75
  • Průměrná čtenost 577x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik